DU PLESSIS + DU PLESSIS ARCHITECTS                                 

 

1/12

+

CALYPSO

AVENUE

One doctor + one barrister = one hardworking couple.  For this professional pair, home needed to be the perfect antidote to a long day at work - a place to relax, paint, cook and entertain.  The brief was to create a 'lived-in' rustic addition to the original heritage home with a gentle nod to South Africa's Cape Dutch Style.  

 

After the original part of the home was restored, the back was opened up to create a double-volume extension with kitchen, living and loft-style art studio. Recycled materials were used throughout to achieve a pre-loved feel.  Bricks form the demolition phase were hand washed and re-used to build the addition, salvaged sandstone pieces were re imagined as internal footings and recycled hardwood was used for internal doors and beams.  

Working with a small footprint, tricks were used to make the living area feel larger.  600mm was added to the original roofline to capture more eastern light and create extra volume, achieving an exaggerated sense of space.  The kitchen was stepped down 150mm, allowing a bespoke Mark Tuckey table to double as a 900mm high island bench on one side and a 750mm high dining table on the other.  The table sat on heavy duty castors so it could be rolled out through the over sized steel French doors for outdoor entertaining.  

A farmhouse feel was achieved via corrugated iron roofing, high raked ceilings, exposed oak beams, concrete floors  and asymmetrical, mismatched windows throughout.  Rustic South African aesthetics shine through in sandbagged brickwork, limed oak beams and Dutch-inspired kitchen tiles. 

WHERE

Mosman

WHEN

2014