1/9

+

HOUSE 
SCHRODER

Perched on Bilgola headland with 180 degree views of the Pacific ocean, this home began its journey as ‘the worst house in the best street’.

 

The young, professional couple who bought it work long hours and wanted a low maintenance retreat for weekends spent surfing, swimming, reading, cooking

and entertaining.

We started with a completely dilapidated brick house and small budget, which meant we kept most of the internal structure, including the staircase intact. The redesign centered around capturing the view as well as the wonderful northern light from the back of the home.

 

We opened up the facade via full width, full height, glass bi-fold doors and raked the ceiling to soak up as much of the northern aspect as possible, the extra height creating an illusion of space.

 

Other features designed to invite the outdoors in include: a mirrored splash back in the kitchen, multiple skylights and glass balustrades throughout.

 

The house features two living areas to accommodate mother nature’s moods – one faces south and captures those breathtaking views, the other is north-

facing, serving as a cosy retreat when the southerly blows.  This second living area was designed so that it can be effortlessly closed in to create a fourth bedroom in the future.


Timber accents throughout plus a fireplace in each living space ensure the house feels warm in winter despite its southerly aspect.

WHERE

Bilgola

WHEN

2016

DU PLESSIS + DU PLESSIS ARCHITECTS